Vad behöver du veta om elavtal och elbolag?

Det är ingen hemlighet att elpriserna har stigit den senaste tiden och vi har i princip dagligen kunnat läsa om att många betalar väldigt mycket just nu.

Detta har fått många människor att omvärdera sina elavtal och byta leverantör. Om du är en av dessa personer måste du känna till de olika typerna av avtal och leverantörer som finns tillgängliga. Läs vidare för att få en bättre inblick i vad du behöver veta om elavtal och elbolag.

Vad är ett elavtal och vilka olika typer av avtal finns det?

De flesta elbolag erbjuder kunderna tidsbundna avtal. Avtalen löper vanligtvis på ett år, men det går även att avtala om längre perioder om så önskas. Dessa avtal där det är möjligt att binda elpriset är väldigt fördelaktiga, eftersom de ger större ekonomisk trygghet eftersom priserna inte kan ändras under avtalsperioden.

Det finns dock även ett antal företag som erbjuder avtal med rörlig ränta. Dessa avtal är mindre ekonomiskt säkra eftersom priserna kan ändras under avtalsperioden. Just nu är det exempelvis inte särskilt ekonomiskt med rörliga elpriser, men historiskt sett har detta faktiskt varit det billigaste alternativet.

Hur vet du om du får ett bra pris på ditt elavtal?

Det kan vara svårt att veta om du får ett bra pris på ditt elavtal. Ett sätt att avgöra detta är att kontrollera andra leverantörers erbjudanden. Det kan du göra genom att använda en webbplats för prisjämförelser.

Du kan göra jämförelsen online nu på din telefon, surfplatta eller dator. Idag finns det flera webbplatser som ger information om elbolag och deras elavtal. Vi anser att Elbolag24.se är ett utmärkt exempel på en internettjänst där du kan göra denna jämförelse.

Fördelen med att använda dessa tjänster är att de är helt gratis att använda och kan hjälpa dig att spara pengar genom att hitta elavtal som är mer förmånliga för dig. Det finns helt enkelt ingen bra anledning att inte använda dig av dessa tjänster. Utöver detta kan man även lära sig en hel del om just elavtal, elpriser och elbolag på dessa sajter.

Många elbolag erbjuder även nykundsrabatter. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa rabatter vanligtvis bara gäller under en begränsad tid. Hur som helst bör du alltid försöka ta vara på dessa möjligheter om du har möjlighet till det.

Hur går man tillväga för att byta?

Det är mycket enkelt att byta elleverantör. Det kan göras online på några minuter helt utan några pappersblanketter eller andra dokument som måste skrivas på.

Hela processen sköts vanligtvis av den nya leverantören som du väljer att binda dig till. De kommer alltid att kontakta din gamla leverantör för att komma överens om ett startdatum där ditt gamla avtal avslutas och ditt nya träder i kraft. Du behöver således inte oroa dig för att betala för två elavtal samtidigt.

Notera dock att det är viktigt att vara ute i god tid. Du kan inte förvänta dig att det nya elavtal från ena dagen till den andra kommer att träda i kraft. Förmodligen har du någon form av uppsägningstid på ditt nuvarande avtal, och isåfall måste du låta denna tid löpa ut innan du kan börja betala för ett annat elavtal.