Sveriges sämst betalda jobb

Trots att lönen på ett jobb inte bör vara den enda anledningen till om ett jobb är bra eller dåligt så går det inte att förneka att väldigt många människor idag väljer jobb baserat på vilken lön de får.

Med det sagt finns det såklart människor som hellre arbetar på ett mindre välbetalt jobb som de faktiskt tycker om, än ett med högre lön där de skulle vantrivas. Det absolut bästa scenariot, enligt oss iallafall, är såklart om du kan hitta ett jobb som både är välbetalt och som du tycker om.

Sverige har relativt höga löner

I Sverige har vi generellt sett ganska höga snittlöner om man jämför med andra länder. Enligt en undersökning av SCB låg medellönen i Sverige 2018 på cirka 34 000 kr i månaden. Det finns dock såklart en hel del jobb idag som ligger under denna gräns. Och vi tänkte att det kunde vara intressant att ta en titt på några av dessa jobb.

Men innan vi sätter igång vill vi passa på att nämna att poängtera att vi inte på något som helst sätt ser ner på de jobb som vi kommer lista här nedanför. Syftet med artikeln är helt enkelt att informera om vilka jobb som har lägst lön i Sverige.

Hemservicepersonal

Trots hemservice kan vara ett väldigt givande och härligt jobb så kan man inte påstå att det är ett särskilt välbetalt sådant.

Faktum är att hemservicepersonal generellt sett har sämst lön i Sverige då yrkets medellön är omkring 20 000 kronor i månaden.

Kafé- och konditoribiträden

Alla gillar väl att dra till kafé och ta en kopp kaffe tillsammans en härlig bakelse. Men att jobba som kafé- och konditoribiträden är dock inte så välavlönat.

Så om du planerar att börja jobba som detta kan du räkna med en lön på omkring 21 500 kronor i månaden.

Restaurang- och köksbiträden

Precis som den tidigare yrkesgruppen vi tog upp så är restaurang- och köksbiträden ett mindre bra betalt jobb.

Här kan du räkna med en medellön på 23 200 kronor i månaden, dvs något högre än för kafé- och konditoribiträden.