Hur vet man vilket lån man ska ansöka om?

Det är numera enklare än någonsin tidigare att ta lån, och det är till stor del ett resultat av att samhället bara blir allt mer digitaliserat för varje år som går. Hela låneprocessen är möjlig att genomföra snabbt och enkelt på nätet via valfri enhet och med hjälp av signering via BankID.

Ett av de största frågetecknen som dyker upp för de personer som står i begrepp att låna pengar är att de inte riktigt vet vilket lån som de bör ansöka om. Det finns tyvärr inget lån som passar alla situationer, utan lånet som du bör ta bör helt enkelt baseras på vad du ska använda pengarna till.

Vi kommer i den här artikeln därför att ta en lite närmre titt på just detta ämne för att upplysa folk och bidra till bättre beslut. Målet är att försöka bryta ner det så tydligt som möjligt, så att du efter detta kommer ha full koll på när det är läge att ansöka om de olika lånetyperna.

Lån för att köpa hus

Ska du köpa en bostad? Isåfall är ett bolån det lån som du bör ansöka om. Anledningen till detta är att mängden pengar du kan låna med dessa lån baseras på hur dyr bostad du planerar att köpa.

Bolån är alltid med säkerhet, vilket innebär att banken har rätt att ta över huset om du inte betalar av lånet. Tack vare den här bra säkerheten så har bolån väldigt låga och förmånliga räntor generellt sett.

Snabba pengar på kontot

Är det så att du snabbt behöver få in pengar på kontot för kunna täcka en oförutsedd kostnad kan ett snabblån eller sms-lån vara lösningen. Du bör helt enkelt inte ta ett bolån för att lösa den här situationen, men det är väl troligtvis relativt självklart för de flesta.

Var dock medveten om att räntan på dessa lån generellt sett är väldigt hög. Detta gör att den här typen av lån kan kosta en hel del. Fundera alltid igenom beslutet extra noga när det gäller snabblån eftersom det är lätt hänt att man hamnar i en ond spiral med ökade skulder och höga kostnader.

Större summor pengar

Behöver du låna en större summa pengar som inte ska används för att köpa bostad? I det läget bör du ta en titt på privatlån och se om det är något som passar dig.

Den här typen av lån är nämligen anpassade som så att du kan använda de lånande pengarna till i princip vad du vill. Du behöver helt enkelt inte berätta för banken eller långivaren vad du ska använda dem till och du behöver inte heller ha någon säkerhet för lånet.